Certs tractaments contra el càncer produeixen una desaparició dels neutròfils, les cèl·lules del sistema immunitari que defensen l’organisme de les infeccions. Com a conseqüència, aquestes persones tenen un risc elevat de tenir una infecció greu. El tractament antibiòtic inicial és clau per millorar el pronòstic del pacient però, en els darrers anys, el creixent nombre d’infeccions causades per bacteris resistents a múltiples antibiòtics augmenta el risc de rebre un tractament inadequat i, en conseqüència, la mortalitat associada.
Això fa que cada vegada sigui més comú haver de tractar a tots els pacients amb càncer i infecció d’inici amb antibiòtics d’ampli espectre o fins i tot amb una combinació de diversos antibiòtics alhora. “Això implica uns danys col·laterals com la creació de bacteris encara més resistents als antibiòtics, una major toxicitat per al pacient que rep més medicació i un augment important en els costos sanitaris“, explica la doctora Carolina Garcia-Vidal, especialista del Servei de malalties Infeccioses de l’Hospital Clínic. “Per tot això, intentar predir quins pacients són els que realment tindran les infeccions per microorganismes multiresistents i quins no és de gran importància per ajustar els tractaments inicials a les necessitats reals de cada pacient i minimitzar, així, els efectes secundaris no desitjats“, afegeix.
Davant d’aquesta situació i per primera vegada a Barcelona, metges de l’Hospital Clínic i professionals d’Accenture Digital han treballat de manera conjunta per processar les dades disponibles en el sistema de salut dels pacients amb càncer que tenen infecció i els de tot el seu entorn.
Aquestes dades s’han posat a disposició dels 60 participants del Hackathon, un esdeveniment en format marató per aconseguir un desenvolupament col·laboratiu de solucions. El seu objectiu principal ha estat desenvolupar el primer algoritme que permeti predir la probabilitat del pacient de desenvolupar una infecció per un bacteri resistent als antibiòtics convencionals. Entre els participants inscrits hi havia professionals amb diferents perfils, com data scientists, experts en Big data, analistes i especialistes del món sanitari.
“Per tercer any consecutiu organitzem aquest Hackathon en què posem en contacte a l’ecosistema de big data, analytics i intel·ligència artificial de Barcelona amb prestigiosos experts -aquest any, concretament, als professionals de l’Hospital Clínic amb la doctora Carolina Garcia-Vidal a la cap- per resoldre problemes que afecten la societat d’una manera àgil i basant-nos en el coneixement i les infinites possibilitats que ens ofereixen les dades“, ha assenyalat Jaime Rodriguez Laguna, managing director Accenture Digital, SCA EALA Lead.
La Dra. Carolina Garcia-Vidal, assenyala que “parlar del Hackaton d’aquest cap de setmana és parlar de la incorporació de la intel·ligència artificial en medicina. T’obliga a realitzar-te preguntes com: Pot un ordinador formar part l’equip mèdic dels pacients? I automàticament t’adones que la producció científica actual en el camp de la medicina es desenvolupa a una velocitat impossible de processar per la ment humana. Necessitem urgentment incorporar l’ajuda del processament de grans dades a la nostra pràctica clínica habitual. El Hackathon Health és una prova del que la tecnologia pot fer per ajudar els metges en la seva pràctica clínica i millorar el pronòstic dels pacients amb càncer i infecció“.